De luizenmoeder in Italië!

Ook wij smullen van de geweldige serie De Luizenmoeder dankzij uitzending gemist. Herkenbaar van onze tijd in Nederland maar hoe dat hier in Italië gaat? Onze ervaringen lees je in deze blog!

 

Het traktatiebeleid

Nou daar kunnen we heel kort over zijn: dat is er niet! Er wordt namelijk niet getrakteerd op school! Wij begrepen dat dit komt omdat er zoveel kinderen met allergieën zijn dat ze het trakteren helemaal af hebben geschaft. Geen ‘mooiste traktatie competitie’ voor ons dus! Hoe ze de verjaardag dan vieren op school? Op de kleuterschool maakt elk kind een tekening voor de jarige en deze wordt door de juf gebundeld. Bij het “Tanti Auguri’ zingen krijgt het jarige kind de tekeningen. Op de basisschool worden geen tekeningen gemaakt maar krijgt het jarige kind van iedereen een knuffel.

 

Kinderfeestjes en het 'uitnodigingen uitdeel' beleid

Ook dat is een heel stuk minder gedoe hier. Je nodigt namelijk gewoon de hele klas uit! Geen kinderen die worden buiten gesloten en geen gedoe met wie wel of niet een kaartje krijgt. Wel hebben de ouders een groepsapp. Hierop wordt het cadeautje voor het kind geregeld, deze geef je namelijk ook vaak samen. En weet je wat het favoriete cadeau hier vaak is? Een cadeaubon van de plaatselijke kinderkleding winkel! Bijzonder he!

Het feestje zelf is ook een hele belevenis. Deze is namelijk altijd op zaterdag of zondag en start rond 17.00 uur! Het feestje wordt meestal op een feestlocatie/zaaltje gegeven en verloopt altijd via een zelfde planning. Er is geen programma, de kinderen spelen gewoon met wat aanwezig is en de ouders blijven ook allemaal. Er is drinken en chips, en rond 18.00 uur komen de pizza’s en broodjes en als toetje heerlijke Dolce (gebakjes). Rond 19.30 uur komt de grote verjaardagstaart en wordt er voor de jarige gezongen. Rond 21.30 uur is het feestje meestal afgelopen al zijn wij dan vaak al thuis J

 

Participizza

Tja, de participizza avond zou natuurlijk heel goed bij Italië passen maar hier is sowieso nog heel weinig ouderparticipatie. Er zijn geen luizenmoeders, voorleesmoeders, knutselmoeders. Er is wel een klassenouder, die wordt gekozen op de eerste ouderavond van het jaar. Maar op af en toe een ouderavond na (zonder pizza, maar ook zonder koffie en thee) wordt er verder niet heel veel van de ouders verwacht. Aan luizenpluizen en luizenzakken wordt ook niet gedaan hier. Wel zijn er heel veel conciërges en ander ondersteunend personeel. Juf Ank kennen we hier ook. Eigenlijk hebben alle juffen hier wel wat van Juf Ank, streng, precies en duidelijk. De manier van lesgeven is enkel klassikaal en nog veel meer directief. Geen aanbod op allerlei niveaus, geen plus klassen. Geen digiborden of computers. Gewoon een boek, een schrift en het krijtbord. 

 

Ouders

De ouders hier zijn vaak erg bezorgd over hun kinderen. Zo worden de kinderen altijd warm aangekleed en lopen zodra het iets kouder wordt (lees: onder de 20 graden) met een dikke muts en sjaal om. Maar ook na de zwemles worden grote kinderen (sommige wel al 10 jaar) nog helemaal aangekleed door de ouders en komen daarna alle haarföhns uit de tassen, ze mogen natuurlijk niet met nat haar naar buiten! Veel te koud! Ook buiten spelen in de winter wordt hier weinig gedaan op school, of het moet echt lekker warm zijn in de zon. Maar het meeste spelen ze toch binnen want anders worden ze koud en vies en daar houden ze niet van. Veiligheid staat op nummer 1 en van risico’s worden zoveel mogelijk uitgesloten door protocollen en veel handtekeningen. Totdat…. ze in de auto stappen en de kinderen allemaal los in de auto zetten, zonder gordel of kinderstoel en tijdens het rijden een sigaret op steken…

 

En wat wij hier allemaal van vinden?

 

Wij vinden dit niet raar… we vinden het alleen heel bijzonder! J

Contact

Wim-Martijn en Elsemarijn Tammenga

info@campingsempreverde.nl

0031 6 26949133 (Elsemarijn)

0031 6 40072530 (Wim-Martijn)