7 jaar avonturen in Italië!

16 november 2016 begon officieel ons avontuur met een heleboel handtekeningen onder het koopcontract. 1,6 hectare campinggrond was officieel van ons, wat voelden we ons rijk! Een grasveld met een paar bomen en struiken aan een kabbelend beekje. Verder was er helemaal niets. Nu 7 jaar later is dat totaal anders. Een echte camping met 12 Safaritenten, 16 XL Kampeerplaatsen, sanitairgebouw, allerlei verschillende speelplekken, heel veel meer bomen, prachtige lavendel, vlinderstruiken en nog zoveel meer groen. En natuurlijk nog steeds dat kabbelende beekje, hoewel deze er wel echt anders uit ziet dan 7 jaar geleden.

 

7 jaar vol hoogtepunten maar ook moeilijke momenten. Veel ervan hebben we de afgelopen jaren gedeeld via onze blog, Facebook en Instagram maar natuurlijk lang niet allemaal. Graag delen we nog veel meer momenten van de afgelopen 7 jaar in deze blog. Niet perse op chronologische volgorde en mooie en moeilijk momenten door elkaar.

 

 • Het eerste seizoen startte begin juni 2017. Met een sanitairgebouw dat half af was (gelukkig was 1 kant wel helemaal af) en de stroom was nog niet aangesloten. We draaiden op een dieselgenerator waar elke dag 70 liter diesel in ging. De eerste weken kostte dus heel veel geld in plaats van dat het wat opleverde. Gelukkig werd uiteindelijk de stroom alsnog aangesloten en kon het seizoen echt van start!
 • In dezelfde periode in juni hadden we nog ongeveer € 300 op onze rekening staan en stonden al onze creditcards en andere rekeningen maximaal rood. Een camping starten kost altijd meer geld dan je van te voren verwacht. Op dat moment ging ook onze auto stuk (we hebben de hele zomer op 3 cilinders gereden) en ontvingen we een rekening van de gemeente dat we € 5000 moesten betalen voor de vergunning van het sanitairgebouw anders moesten we sluiten. Uiteindelijk konden we het uitstellen tot na het seizoen maar dat was wel even spannend!
 • We waren nog nooit in Italië geweest voordat we hier kwamen wonen maar de afgelopen 7 jaar hebben we veel mogen ontdekken van dit prachtige land. Puglia, Gargano, Sardinië, Napoli, Amalfi, Elba, Toscane maar ook het nabij gelegen Umbrië en natuurlijk ons eigen mooie Le Marche. Soms een nachtje of weekendje weg, soms een week of langer. Soms in een appartementje maar het liefst kamperen met onze daktent. We proberen zoveel als mogelijk te ontdekken en genieten van de tijd met elkaar in dit heerlijke land!
 • In die 7 jaar hebben we in 3 verschillende huizen gewoond. De eerste 4 jaar in een huurhuis direct grenzend aan de camping. Na 4 jaar konden we het huis van onze buren, een ouder Italiaans echtpaar, kopen. Omdat dit eerst verbouwd moest worden hebben we nog een paar maanden in een vakantiehuis van andere Nederlanders gewoond. Inmiddels is dit huis echt ons thuis geworden al zijn we nog niet klaar met verbouwen. We houden onszelf wel bezig!
 • De zomerseizoenen zijn zo gezellig en onze gasten geweldig. Sommigen zijn al 6 seizoenen geweest en hebben ook voor het nieuwe seizoen alweer geboekt. Sommige kindjes zie je elk jaar weer een beetje groter groeien, broertjes of zusjes krijgen. Maar ook elk jaar weer heel veel nieuwe gezinnen die vakantie vieren. Het is echt bijzonder om te zien hoe anderen genieten van onze mooie plek, mooie herinneringen maken en tot rust komen. Dat het grootste deel van onze gasten bij ons terecht komt door mond-tot-mond reclame zegt misschien wel genoeg. 
 • De winter is daarentegen soms best pittig. Zeker de eerste jaren toen we in een niet geïsoleerd huis woonden en het met moeite 17 graden werd binnen (soms stookten we wel 1000 kg hout per week). Maar ook hier hebben we echt een winter periode met kou en regen. Dan is wonen op het platteland niet altijd makkelijk, ver weg van de drukte en ook een gezellige binnenstad is hier in de winter niet echt te vinden. We hebben hier wel veel leuke contacten waar we ook in de winter mee af kunnen spreken maar op dat soort momenten missen we onze familie en vrienden wel.
 • Over missen gesproken, in sommige situaties is de afstand ineens best groot. Zo hebben we in de afgelopen jaren onze lieve oma's en nog een aantal andere mensen verloren. Vaak konden we niet bij het afscheid zijn, door de afstand, het seizoen en de Covid periode. Afgelopen maart hebben we afscheid moeten nemen van de moeder van Wim-Martijn. Wat was het fijn dat we de laatste week van haar leven erbij konden zijn in Nederland, voor haar konden zorgen en echt goed afscheid konden nemen. Het was fijn om met elkaar als familie het proces van afscheid nemen en de begrafenis mee te maken en echt even dichtbij te zijn. 
 • Genieten is het elke keer weer als vrienden en familie langs komen. Om vakantie te vieren of buiten het seizoen voor de gezelligheid. Heerlijk bijkletsen en echt even tijd voor elkaar, zo fijn!
 • De afgelopen jaren hebben we uren en uren en uren samen geklust en gebouwd. Elke safaritent, speeltuin en de Buitenhut hebben we zelf gebouwd. Het is zo tof om samen te creëren en elke keer weer wat nieuws te bedenken en dan ook te maken. En ook onze kinderen beginnen steeds meer lol te krijgen in creëren, bouwen, dingen maken. Van oorbellen tot borrelplanken, van muziekstukken tot een boomhut. Gaaf om te zien.
 • Toen we hier kwamen wonen was Ezra 5 jaar, Marcus 3 jaar en Noël 1 jaar (hij leerde lopen in Italië). Inmiddels zijn ze 12, 10 en 8. Ezra speelt saxofoon en rugby, Marcus piano en Noël gitaar. Op school gaat het gelukkig heel goed en hebben ze het erg naar hun zin. Maar buiten spelen doen ze het allerliefste. Elke dag uit school is het speelbroeken aan en lekker naar buiten. Fietsen, voetballen, rugby, parcourtjes maken. Ze genieten altijd van het buiten zijn. Wij trouwens ook. Het liefste zijn we altijd buiten en gelukkig is het nu nog steeds heerlijk weer waardoor we lekker in het zonnetje koffie drinken en lunchen. Of een vuurtje stoken met een wijntje erbij, dat blijft toch echt genieten!
 • Door de jaren heen is er een geweldige samenwerking ontstaan met fotograaf Willeke, al 20 jaar een vriendin maar inmiddels ook onze 'huis' fotograaf. De laatste jaren kwam ze al regelmatig foto's maken van de camping maar sinds afgelopen seizoen doet ze ook FamilyShoots met onze gasten. Zo gaan gasten met mooie plaatjes naar huis en hebben wij geweldige foto's van de camping!
 • De ouders van Elsemarijn zijn ook naar Italië geëmigreerd en wonen 'aan de overkant'. Hein is welbekend van de broodjes op de camping en Giny van de speelochtenden. Daarnaast geeft Giny in de zomer ook Nederlandse les aan onze jongens en heeft ze inmiddels TaalExpeditie gestart om ook andere kinderen in het buitenland Nederlandse les te geven.
 • De 2 Covid seizoenen waren niet gemakkelijk. Eerst een lange en strenge lockdown en de kinderen 7(!) maanden geen school. Daarna gelukkig toch nog een mooi seizoen. Verder willen we deze periode zo snel mogelijk vergeten dus houden we er over op.
 • Vorig jaar september hadden we in de regio een grote overstroming, met 13 doden tot gevolg waarvan 1 jongetje van de school van onze jongens. Ook onze camping werd getroffen door al het water geweld. Het was een pittige periode maar ook een waarin we leerden relativeren. Ook gaf het ons kansen om de camping opnieuw op te bouwen, mooier dan het al was. 
 • De afgelopen jaren hebben we veel gezinnen mogen ontvangen die zelf ook een camping wilden starten. Zo mooi om te zien dat er een aantal van hen ook daadwerkelijk dit avontuur zijn aangegaan, in Italië, Frankrijk of Nederland. Mooi om anderen te kunnen inspireren!
 • Elk jaar vieren we nog sinterklaas en volgen de kinderen nog het Sinterklaas journaal. Dit jaar voor het eerst lootje trekken met surprises en gedichten. We vergeten Nederland niet hoor!
 • Italiaanse kinderfeestjes zijn heel anders dan in Nederland. Je nodigt de hele klas uit, vaak ook met de ouders en broertjes en zusjes erbij. Meestal wordt er een lokaal zaaltje afgehuurd, staat er een tafel met eten en drinken en soms is er een goochelaar of clown die de kinderen vermaakt. Verder spelen de kinderen gewoon met elkaar. Het feestje begint rond 16.00 uur om 19.00 uur komt de taart, daarna is het feestje afgelopen. Zo blij met alle ruimte op de camping zodat we hier de feestjes kunnen vieren!
 • 1 september om 0.00 uur is een bijzonder moment geworden voor ons. Nooit hadden we 7 jaar geleden kunnen bedenken dat er zoveel mensen enthousiast zouden zijn over onze camping en hun wekker zetten om te kunnen reserveren voor het jaar daarna. Nooit hadden we kunnen bedenken dat het hoogseizoen binnen 5 minuten vol zou zijn geboekt en dat we over het hele seizoen een bezetting zouden hebben van bijna 100% over onze Safaritenten. Bizar toch?

De afgelopen 7 jaar hebben we zo ontzettend veel meegemaakt. 7 jaar geleden gingen we dit avontuur aan, was alles onbekend en nieuw. Inmiddels is dit ons 'normale' leven, lang niet zo avontuurlijk meer als toen. Maar we kijken uit naar alles wat ons de komende jaren gaat brengen, hebben nog zoveel plannen en ideeën. Samen staan we sterk, als gezin. We voelen ons gezegend, weten dat onze Hemelse Vader altijd erbij is. We kijken uit naar seizoen 2024. Naar al die lieve gasten, groot en klein. Naar de Meivakantie en Baby en Peuterweken, en natuurlijk het hoogseizoen. Naar de BeekTocht, BuitenBios en MegaVerstoppertje. En vooral naar het genieten van alle gezelligheid. Kom jij ook? We kijken naar je uit!

Contact

Wim-Martijn en Elsemarijn Tammenga

info@campingsempreverde.nl

0031 6 26949133 (Elsemarijn)

0031 6 40072530 (Wim-Martijn)